eLukion sanastoa
Päättöviikko tarkoittaa periodin viimeistä viikkoa, jolloin järjestetään periodin aikana pidettyjen kurssien loppukokeet. Päättöviikolla ei ole lähiopetusta eikä päivystyksiä. Koe voi olla verkossa (Moodle, Abitti ja kustantajien koeympäristöt) tai paperikoe koululla.
Lukuvuosi on jaettu viiteen periodiin. Jokaista periodia varten valitset kurssitarjottimelta ne kurssit, joita opiskelet. Kurssille ilmoittaudut Wilmassa määräpäivään mennessä.
Oppiaineen kurssi on 28 oppituntia sisältävä kokonaisuus, joka arvioidaan numeroasteikolla 4-10 tai suoritusmerkinnällä S. Jokaisen kurssin arviointi on muista kursseista riippumaton. Toteutuksen muodot vaihtelevat kursseittain. Yksi kurssi sisältää tavallisesti 200 minuuttia opetusta AC-verkkokokousjärjestelmän avulla, etäopiskelua, etätehtävien tekemistä, opettajan ohjausta päivystysaikoina (tavallisesti AC:ssa, sähköpostitse tai puhelimitse), kurssikokeen ja kokeen palautuksen eli ajan, jolloin voit kysyä opettajalta kokeesta, arvioinnista jne.
Kaikille opiskelijoille yhteisiä eli pakollisia kursseja on oppiaineittain vaihteleva määrä (1-10). Opiskelijan tulee lukion oppimäärän suorittaakseen opiskella kaikki ohjelmaansa kuuluvien oppiaineiden valtakunnalliset pakolliset kurssit. Pakollinen kurssi arvioidaan numeroasteikolla 4-10.
Valtakunnallisten pakollisten kurssien lisäksi aineen oppimäärään voi kuulua valtakunnallisia syventäviä kursseja. Joidenkin aineiden oppimäärissä ei ole ollenkaan pakollisia kursseja. Päätät itse, mitä valtakunnallisia syventäviä kursseja otat opiskeluohjelmaasi. Syventävä kurssi arvioidaan numeroasteikolla 4-10.
Useimmissa oppimäärissä on valtakunnallisten pakollisten ja/ tai syventävien kurssien lisäksi koulukohtaisia kursseja. Kaikkia opetussuunnitelmaan merkittyjä koulukohtaisia kursseja ei tarjota verkoston tarjottimella. Koulukohtainen kurssi arvioidaan numeroasteikolla 4-10 tai suoritusmerkinnällä S. Tarkemman tiedon löydät opetussuunnitelmasta kunkin koulukohtaisen kurssin kohdalta.
Kurssitarjottimelle on merkitty lukuvuosittain tarjottavat kurssit. Periodilta voi valita kultakin koodilta B, C, D ja E yhden kurssin. Mikäli on välttämätöntä valita kaksi kurssia samalta koodilta, tulee loppukokeen järjestelyjen vuoksi asiassa neuvotella kurssien opettajien ja oman koulun koejärjestelyvastaavan kanssa. Jotta olisi mahdollista välttyä tällaisilta päällekkäisyyksiltä, kannattaa koko lukuvuoden kurssivalinnat suunnitella jo ennen ensimmäisen periodin alkamista.
Oppitunnit ja päivystykset noudattavat lukujärjestyskoodiaikoja B, C, D ja E .
B-koodi: ma/ke klo 17:00-18:20
C-koodi: ti/to klo 17:00-18:20
D-koodi: ma/ke klo 18:40-20:00
E-koodi: ti/to klo 18:40-20:00
Wilma on www-ympäristö, jossa ilmoittaudutaan kursseille tiettyyn aikatauluun merkittyyn päivään mennessä. Wilmassa voit lähettää viestejä opettajalle ja tarkistaa suoritettujen kurssien arvosanat.
Moodle on www-oppimisympäristö, jossa on kursseittain esillä kaikki opiskeltavaan kurssiin liittyvät asiat.
Kurssin opettaja laatii Moodleen kurssisuunnitelman, jossa on seikkaperäisesti selostettuna kaikki kurssiin liittyvät asiat.
Kurssin päättökoe, joka pidetään päättöviikolla kurssin koodin mukaisena päivänä.
Uusintakoe on loppukoe, joka pidetään erillisinä uusintakoepäivinä. Uusintakokeessa on mahdollisuus suorittaa hylätty tai puuttuva koe. Hylätyn kurssiarvosanan voi yrittää korottaa uusintakokeessa yhden kerran. Saman kurssin voi uusia vain yhden kerran. Katso ohjeet uusintakokeeseen osallistumisesta.
Itsenäinen työskentely tapahtuu opettajan ohjeistuksen mukaan oppikirjoihin ja muuhun opiskelumateriaaliin perehtymällä. Voi valita itse sinulle parhaiten sopivan opiskelupaikan ja -rytmin. Itsenäisen työskentelyn tueksi opettaja laatii opiskelua tukevaa lisämateriaalia. Voit myös hyödyntää opetusohjelmia, videoita sekä Internetin palveluja. Opettaja ohjaa ja neuvoo sinua itsenäisen työskentelyn aikana ja antaa tarvittaessa tukiopetusta puhelinpäivystysaikoina, sähköpostin välityksellä ja verkkopohjaisen oppimisympäristön kautta. Kysy rohkeasti tukea ja apua kurssin opettajalta.
Oppitunnit toteutetaan Adobe Connect -verkkokokousjärjestelmän avulla. Oppitunti tarkoittaa käytännössä sitä, että opiskelija ja opettaja ovat usein eri paikkakunnilla ja tapaavat toisensa internetin välityksellä AC-verkkokokousjärjestelmän kautta. Oppituntien ajankohdat näkyvät kunkin kurssin tiedoissa Moodle-oppimisympäristössä. Oppitunneilla käsitellään kurssin keskeisimpiä kohtia ja opiskelijoiden mieleen nousseita kysymyksiä.
Ohjaus tarkoittaa kaikkea opiskeluun liittyvää yksilöllistä ohjausta. Se käsittää siten esim. opiskelun yleiseen järjestelyyn, opiskeluohjelman valintaan, opiskelutapoihin ja -menetelmiin sekä eri aineiden opiskeluun liittyvän ohjauksen ja neuvonnan. eLukion oppilaitokset järjestävät omille opiskelijoilleen yleistä opintojen ohjausta. Kurssin opettaja on kaikkien kurssille osallistuvien opiskelijoiden käytettävissä opiskeluun liittyvissä asioissa aina päivystysaikoina. Opettajalle voi lähettää myös sähköpostia kurssin liittyvissä asioissa. Ohjausta saadakseen opiskelijan tulee olla aktiivinen, ja pyrkiä ottamaan yhteys suoraan siihen henkilöön, jonka ohjaukseen on tarvetta.